Bodø 200 År Jubileumsaquavit

Bodø Jubileumsakevitt-liten

Her er omtale av både veien fram til og selve akevitten. Omtalen kommer i medlemsbladet Aquavit før sommeren og er forfattet av destillatør/fagdirektør i Arcus Halvor Heuch (innlegget er noe forkortet):

Ideen om en jubileumsakevitt i forbindelse med Bodø Bys feiring av at byen var 200 år ble tatt av Salten Akevittlag, som er en del av Norske Akevitters Venner, avdeling Salten. Primus motor for dette arbeidet var lederen av SALs Akevittutvalg, Reidar J. Evensen. Med seg hadde han Presidenten Mona Halsbakk, Torgeir Kvarsnes og Dagfinn Sivertsen. Ønskene gruppen hadde var følgende: en avec-type, det vil si over 5 års lagring og da med en Lysholm reseptur som bærende akevitt type. Grunnen til dette ønsket er at rent historisk, så var akevitt fra Lysholm i Trondheim og akevitt fra Sunnæs Brenneri på Innerøya den spriten som ble sendt nordover i bytte mot fisk og andre varer. Det var litt diskusjon om en skulle ta inn andre smakselementer, men dette ble ikke gjort. Det var viktig at det historiske ble så korrekt som mulig.

Kontakt ble tatt med kommunen og en prosjektleder, som skulle ta seg av forhold rundt jubileet hadde ingen store motforestillinger om at det skulle lages en akevitt til jubileet. Det ble også planlagt brygget et jubileums øl fra Bådin bryggeri i Bodø.

Når det gjaldt etikett, så var det naturlig å kontakte en Bodø kunstner og valget falt på Karl Erik Harr. Og hva var vel mer passende enn innspill til etikettmotiv, et flott maritimt motiv, der en havfrue stiger opp av et frådende hav omkranset av skrei og måker.

Og det som alltid hører med under utvikling av en så viktig akevitt – prøvesmaking og diskusjon rundt smak og stil, noe som fant sted på Atlungstad Brenneri i Stange, der tapping og sammensetting av akevitten ble gjort. Ved siden av å benytte en gammel Lysholmakevitt, så fikk den også et innslag av den jubileumsakevitten som ble lansert i forbindelse med Trondheims 1000 års jubileum og som hadde ligget og blitt modnet på anlegget Vinmonopolet hadde i Trondheim. Et lite innslag av en 12 år gammel Atlungstad mandelpotespritakevitt øket kompleksiteten vesentlig og ga den et mere historisk sus. Og den hyggelige tilbakemeldingen fra denne seansen var som følger: «Akevitten smakte bedre enn forventet og hadde en fin, tørr ettersmak».

Onsdag 13 april ble akevitten behørig lansert i Bodø.

Halvor Heuch