Sommertreff på Røst – 2013

Vi tok ferga fra Bodø til Røst fredag 7. juni om ettermiddagen. Vi var 22 medlemmer fra akevittlaget som deltok på turen.

Flott fergetur over Vestfjorden i nydelig sommervær.

Ved ankomst til Røst med båten ble vi tatt i mot på kaia av presidenten i Røst Akevittlag med presidentfrue, Arnfinn og Synnøve Ellingsen!

På Røst Bryggehotell ble vi møtt av hotellbetjeningen med en ”velkomstakevitt” som en overraskelse til akevittlaget! Tenk så herlig!

Deretter ble det servert middag på hotellet før noen av medlemmene bega seg ut for å ta Røst i nærmere øyesyn.

Lørdagen rant med et noe utrygt vær, og noe regn.

Lunsjen ble inntatt hos Røst Sjømat, hvor Tore Johansen serverte tørrfisksalat i følge med musserende drikke, og innføring i tørrfiskhistorien på Røst. Vi fikk en orientering om dagens fiskerier og fiskebedrifter og eksport av bla. tørrfisk. Vet du for eksempel at det meste av rogna som brukes i vår velkjente kaviar kommer fra Røst? En innføring i tørrfiskvraking ble det også.

Mange av lagets medlemmer skulle på tur rundt fuglefjellene og Skomvær fyr med RIB. I det vi legger fra land kommer solen frem og vi fikk en flott tur i skjærgården rundt Røst, som består av 365 øyer, holmer og skjær. Turen gikk så via fuglefjellene rundt Skomvær fyr, som ligger 15 kilometer vest  for Røst. Fjellene vest for Røst er Vedøy, Storfjellet, Ellefsnyken, Trenyken, og Hernyken. Mellom Storfjellet og Ellefsnyken ligger Sandøya, og utenfor dem alle ligger Skomvær. Vi observerte bla. lundefugl, skarv, alke, lomvi, havhest, litt krykkje og havørn. I tillegg var vi innom en kasteplass(fødeplass) for steinkobben, hvor vi bla. fikk sett seler med unger. Underveis på turen fikk vi del i litt av historiene som knytter seg til noen av øyene vest i havet. Bla. Skomvær hvor familiene holdt til i tiden da fyret var betjent. Det bodde flere familier på Skomvær, og her var det bla. skole for barna. Vi fikk også del i historien til Sandøya hvor Pietro Querini og hans menn strandet i februar i 1432, Hernyken hvor NINA har sin forskningsstasjon for sjøfugler, Storfjellet hvor det var bosetting i gammel tid, og som nå huser en del hytter til Røstfolket, Vedøya med sine voldsomme og loddrette klipper hvor det gjennom tidene har vært Norges største krykkjekoloni.

På kvelden var det festmiddag sammen med gode akevittvenner i Røst akevittlag på Querini Restaurant. Mange retter og nydelige smaker, akkompagnert av vår akevittvenn Reidar Evensens introduksjon i akevittens historie i Norge. I tillegg bidro våre akevittvenner fra Røst med mange gode og saftige historier…. !

Søndagen var det ”peketur” med buss rundt på Røstlandet, guidet av president Arnfinn Ellingsen. Her fikk vi se og høre om Røsts historie helt tilbake fra 1432 og fra Pietro Querinis forlis. Vi besøkte alle stedene på øya og fikk del i noen av de gamle små havnene, kirkehistorien, og den moderne tids utbygging av samfunnet her ute i havet.

Medlemmene ga tilbakemelding om at besøket langt ute i havet hos våre naboer i vest var en flott opplevelse med et svært hyggelig vertskap så vel hotell, bedrifter og ikke minst møtet med våre akevittvenner!

Hjertelig takk til Røst Bryggehotell, Røst Sjømat, Gunnar Charles Johansen, Querini Restaurant, Røst Akevittlag med dets vennlige og flotte medlemmer, Arnfinn og Synnøve Ellingens – takk for et flott opphold, vi kommer gjerne tilbake!

Her er noen bilder fra turen.
Fotograf: Per-Christian Størkersen (alle foto)

IMG_8426

President Arnfinn Ellingsen, Røst Akevittlag

IMG_8429

IMG_8322 IMG_8317

IMG_8316

Tore Johansen, Røst Sjømat

IMG_8312

_MG_8386 IMG_8337

IMG_8334 _MG_8349 _MG_8339

_MG_8379 IMG_8431

 

 

IMG_8399

IMG_8394

Reidar Evensen, Salten Akevittlag

  IMG_8392

IMG_8436